Mitä hyvinvointi edes on? – Minun tarinani

11.5.2021

Koko nuoruuteni olen harrastanut kilpaurheilua. Säännöllinen ja määrätietoinen harjoittelu on sen myötä ollut itsestään selvä osa arkeani jo vuosikausien ajan. Päivissä, viikoissa ja jopa vuosissa oli tietty säännöllisyys ja rytmi, joka syntyi harjoittelun ja koulunkäynnin myötä - koulusta kotiin, läksyt alta pois, välipalaa nassuun ja treeneihin. Illalla ja viikonloppuisin oli sitten monesti sitä omaa aikaa, jolloin ehti levätä ja nähdä kavereita. Monesta tämä voi kuulostaa ahdistavalta, mutta minä aidosti nautin tästä elämänvaiheesta. Tähän aikaan elämästäni koin aidosti voivani todella hyvin.

Vuonna 2018 yleisurheilu-uran loputtua minuun iski identiteettikriisi salaman lailla. Yhtäkkiä viikoittaiset, ohjelmoidut harjoitukset ja sen myötä syntyneet rutiinit eivät enää olleet luonnollinen osa viikko-ohjelmaa. Yhdistä tähän tyhjyyden tunteeseen vielä yrittäjänä toimiminen ja epäsäännölliset työajat, ja hämmennys on taattua. Työt veivät alkuun myös ison siivun päivän tunneista, ja oma hyvinvointi jäi valitettavasti taka-alalle. Kun työstään tykkää, se helposti vie mennessään. Jonkin aikaa tällainen voikin onnistua, mutta kaikella on kuitenkin rajansa. 

Mutta kyllähän personal trainerin täytyy treenata säännöllisesti ja tavoitteellisesti – näin ajattelin. Ohjelmoin omat treenini tarkkaan, sillä alan ammattilaisena tämähän on ainoa varteenotettava vaihtoehto, eikö vain? Joku asiakkaani joskus tokaisi, että eihän valmentaja voi olla valmentajan tarpeessa. Eihän hierojakaan hierojalla käy, vai miten se meni...? Kun kuitenkaan käytännössä ohjelmoimani viisi päivää viikossa treenaaminen osoittautui miltei mahdottomaksi, tunsin epäonnistuneeni hyvinvointimatkallani pahemman kerran.

IMG_9281.JPEG

Luulen, että moni hyvinvointialan ammattilainen voi samaistua tähän ajatukseen; ”Kun teen koko päivän töitä kuntosalilla/ohjelmoidessa treenejä/hyvinvoinnin parissa, ei minua työpäivän jälkeen enää kiinnostaa jäädä hoitamaan omaa hyvinvointiani”. Oli työ ja työpaikka vaikka kuinka miellyttäviä, ei monikaan halua ”työpaikallaan” viettää myös vähäistä vapaa-aikaansa. Ihan muutenkin jo työn ja vapaa-ajan erottaminen tällaisessa tilanteessa on haastava yhtälö. Vaikka työn saralla meni paremmin kuin koskaan, en näin jälkikäteen voi sanoa käsi sydämellä, että olisin voinut erityisen hyvin tähän aikaan elämästäni.

Yrittäjänä olen käytännössä enemmän tai vähemmän koko ajan töissä. Oman vapaa-ajan aikataulutus ja vapaa-ajan määrittäminen ovat ajoittain haasteellista, ja kun näitä joskus tulee merkattua kalenteriin, on niistä lipsuminen erittäin helppoa. Pahimpina aikoina olen kolmen kuukauden jakson aikana viettänyt kolme vapaapäivää (joista osa meni asuntonäytöissä juostessa, osa Ikeassa…). ”Olet nuori, kyllä sinä jaksat”

Nyt, vuonna 2021 minulla on takanani melkein viisi vuotta yrittäjä-taivalta. Tähän aikaan on mahtunut niin naurua kuin kyyneleitä, stressiä ja ilon hetkiä. Jopa loppuun palamisen rajamailla olen tanssinut uhmakkaasti heikkoina hetkinä. Olen kuitenkin vuosien mittaan ymmärtänyt vapaapäivien ja lomien pitämisen tärkeyden, sekä oppinut sanomaan ei. En enää pakota itseäni treenaamaan viisi päivää viikossa kuntosalilla, vaan olen itselleni armollinen. Juuri tänään koen pystyväni sanomaan aidosti, että voin taas hyvin. 

Neljä vinkkiä hyvinvoivaan arkeen:

  • Pyhitä aamun ensimmäinen tunti itsellesi. Tämän tunnin aikana älä vilkaise puhelinta, älä avaa konetta ja yritä olla miettimättä työasioita. Keitä kuppi kahvia ja nauti se hyvän kirjan tai lehden parissa, joogaa tai meditoi. Mitä haluatkin tehdä, pääasia on, että pyhität tämän tunnin täydelle rentoutumiselle ja ennen kaikkea itsellesi.

  • Joka viikon sunnuntaina ota kalenterisi esiin, ja merkkaa siihen tulevan viikon treenit. Treenit sopeutetaan muuhun ohjelmaan sopivaksi – älä siis tee kalenteristasi epärealistisen tiukkaa. Liikunnan tulisi kuitenkin tuntua mielekkäältä – varaa siis oman fiiliksen mukaisesti ryhmäliikuntatunteja, joogasessioita tai vaikka kaverin kanssa kävelytreffejä. Jos kuitenkaan et sovittuja treenejä pysty toteuttamaan, älä ruoski siitä itseäsi, vaan osaa olla myös armollinen.

  • Keksi itsellesi sopiva ilta-rutiini. Tähän rutiiniin ei kuitenkaan mielellään tulisi kuulua jatkuva somettaminen, Netflix-sarjojen kuluttaminen tai tietokone-hommat. Minun täydellinen ilta-rutiini koostuu kupista teetä ja hyvästä kirjasta viltin alla, kynttilöiden tunnelmallisessa valossa. 

  • Jos arkesi antaa myöden – ota tauko keskellä päivää. Käy ulkona kävelyllä, kahvittele kaverin kanssa tai ota tarvittaessa vaikka päikkärit! Lupaan, että loppupäivä tuntuu helpommalta, olet tehokkaampi ja iloisempi!

Edellinen
Edellinen

Energy Raw Balls –resepti